Hoegild’s stationære fuldfoderblander havde det laveste elforbrug
Hoegild ApS leverede i efteråret 2017 en nyudviklet, stationær fuldfoderblander til Jørgen Kjølby, Hjørring. - Den har et lavt elforbrug, og den blander godt, så køerne ikke sorterer i foderet, siger han.
Selv om Jørgen Kjølbys 28 kubikmeter store, stationære Hoegild Feeder fuldfoderblander er helt fyldt op, kan blanderens elmotor på 55 kW - cirka 75 hk - sagtens trække blanderen med dens to vandretliggende blandesnegle i gang.
- Elmotoren har en styring, som får den til at køre baglæns i cirka syv sekunder ved opstart. Så bliver blandesneglene lige kørt fri, så blanderen er meget nemmere at trække i gang. Hertil kommer, at blandesneglene trækkes via et gear imellem motor og snegle, forklarer Jørgen Kjølby.
Han driver Nørgaard ved Guldager lige syd for Hjørring med en højtydende jersey-besætning på 300 årskøer plus hundyropdræt.
Nyudviklet blander med lavt elforbrug
Den vendsysselske mælkeproducent investerede i den stationære Hoegild Feeder som fabriksny i oktober 2017. På det tidspunkt var blanderen også helt nyudviklet.
- Blanderens elforbrug er lavt i forhold til størrelsen på motoren, der har frekvensstyring for at spare el. Når vi sætter blanderen i gang, er elforbruget 120 ampere, og når den er i gang, er elforbruget nede på 80 ampere. Det betyder meget, da blanderen totalt kører i omkring to timer om dagen, siger Jørgen Kjølby.
- Vi fremstiller tre fuldfoderblandinger hver dag, nemlig én til ungdyrene, én til goldkøerne og én til de malkende køer. Jeg må sige, at Hoegild blanderen blander rigtig godt, så køerne ikke står og sorterer i foderet, føjer han til.
Det mindste krav til elforsyningen
- Inden vi anskaffede blanderen, forhørte vi os hos tre forskellige firmaer. Når vi endte med at vælge den her blander, så hang det ikke mindst sammen med, at kravene til elforsyningen var de mindste med den, fortæller Jørgen Kjølby.
Den stationære fuldfoderblander er udstyret med en aflæsseelevator, som afleverer fuldfoderet på et vandret transportbånd - også fra Hoegild. Transportbåndet kan køre begge veje og aflevere foderet enten i staldens Strangko kædefodringsanlæg eller ned i en fodertruck.
En aksel skulle skiftes
- Bortset fra en knækket aksel på transportbåndet, som er blevet erstattet af en kraftigere, har systemet kørt upåklageligt fra dag 1, lyder det fra mælkeproducenten fra Vendsyssel.
At fodringen af de 300 jersey-køer fungerer, bekræftes af ydelsen, der ligger tæt på de 10.000 kg EKM pr. årsko.
Foderrationen er sammensat af kraftfoder, ærtehelsæd, 1. slæts græsensilage, majshelsæd og sodabehandlet hvede.
Jørgen Kjølby har fire fastansatte medarbejdere i stalden. Han passer selv marken, hvor der dyrkes græs og majs.
- Elmotoren har en styring, som får den til at køre baglæns i cirka syv sekunder ved opstart. Så bliver blandesneglene lige kørt fri, så blanderen er meget nemmere at trække i gang. Hertil kommer, at blandesneglene trækkes via et gear imellem motor og snegle, forklarer Jørgen Kjølby. | Den stationære fuldfoderblander er udstyret med en aflæsseelevator, som afleverer fuldfoderet på et vandret transportbånd - også fra Hoegild. Transportbåndet kan køre begge veje og afleverer her færdigblandet fuldfoder i staldens Strangko kædefodringsanlæg. |
Jørgen Kjølby fremstiller tre fuldfoderblandinger hver dag, nemlig én til ungdyrene, én til goldkøerne og én til de malkende køer. Hoegild blanderen kører to timer dagligt og blander rigtig godt, så køerne ikke står og sorterer i foderet. |